Treći nacionalni studijski dani za djelatnike u pastoralu braka i obitelji

ŠIBENIK – Treći nacionalni studijski dani za djelatnike u pastoralu braka i obitelji u organizaciji Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj i Ureda za brak i obitelj Šibenske biskupije, održani su od petka 26. do nedjelje 28. travnja u Katoličkom školskom centru u Šibeniku. Tema studijskih dana bila je „Starije osobe i međugeneracijska solidarnost – Poslanje djedova i baka“.

Sudionici studijskih dana bili su i djelatnici i suradnici Ureda za pastoral braka i obitelji Đakovačko-osječke nadbiskupije: dr. Stanislav Šota, nadbiskupijski povjerenik za brak i obitelj, Suzana Matošević, tajnica Ureda za pastoral braka i obitelji i djelatnica Bračnog i obiteljskog savjetovališta, vjeroučitelji Josip Džakula, Marija Barukčić, Ivana Dugandžić, Marija Zečević i Ružica Mihić, te predstavnice Katoličke udruge Veronikin rubac Stana Košćak i Mara Šešo.

Prvoga dana, u petak 26. travnja, dr. Ana Štambuk održala je predavanje „Uloga starijih osoba u obitelji, Crkvi i društvu – aktualni izazovi“, istaknuvši potrebu prihvaćanja starenja. Nakon predavanja održana je radionica „Blagodati i izazovi starijih osoba“ koja se nadovezala na predavanje dr. Štambuk, a nastojala je istaknuti kako treća životna dob ne mora biti ispunjena usamljenošću i apatijom. Zaključak radionice bio je da starost treba aktivno i zdravo živjeti, a spomenute su i promjene koje starost donosi, poput stereotipa i diskriminacije starijih osoba.

Drugi dan počeo je predavanjem dr. Vladimira Dugalića „Djedovi i bake – mudri prenositelji kreposti i vjere“. „Mnogo je osoba koje proživljavaju starost ne samo vedro i dostojanstveno, nego kao životno razdoblje koje pruža nove mogućnosti rasta i zauzimanja. (…) Oni su blago koje ne smijemo uskratiti novim generacijama, osobito kada pružaju svjedočanstvo vjere u svom približavanju smrti. Osobe treće životne dobi treba stoga promatrati kao bogatstvo, jer su jamstvo čvrstine, trajnosti i skupnog pamćenja obitelji i društva“, rekao je među ostalim dr. Dugalić.

Slijedilo je predstavljanje Katoličkog udruženja djedova i baka. Udruženje je predstavila predsjednica Catherine Wiley, rekavši kako je ono nastalo iz potrebe ohrabrivanja i podržavanja djedova i baka koji možda i ne znaju da iz samoga Svetoga pisma proizlazi njihov poziv i zadaća prenošenja vlastite vjere, ili onih djedova i baka koji su možda odustali od te zadaće. Slovensku udrugu Glas baka i djedova predstavila je predsjednica Metka Zevnik, naglasivši kako Udruga zagovara poštovanje uloge djedova i baka u društvu kao i poštovanje njihova rada i iskustva.

Prvo poslijepodnevno predavanje „Međugeneracijska solidarnost kao odgovor na kulturu odbacivanja“ održao je dr. Gordan Črpić, koji je  ukazao na tri dominantna modela odnosa prema starijim osobama: institucionalno zbrinjavanje, deinstitucionalizirano zbrinjavanje i treći, nažalost sve popularniji, potpomognuti odlazak s ovoga svijeta. Sva tri modela su ekonomski determinirana i ni jedan ne uključuje angažman obitelji.

Dr. Andreja Brajša-Žganec održala je predavanje „Međugeneracijska obiteljska solidarnost“. Ukazala je na povezanost kvalitete života, životnog zadovoljstva, sreće kao i pojedinih domena životnog zadovoljstva s obiteljskim funkcioniranjem, kao i s brojem članova obitelji i brojem djece osoba u ranoj, srednjoj i kasnoj odrasloj dobi. U radionici „Radosni zagrljaj između mladih i starijih“ prikazani su pozitivni aspekti odnosa mladih i starijih na tragu stvaranja protuteže „kulturi odbacivanja“.

Drugi dan susreta zaključen je misnim slavljem koje je u biskupijskom marijanskom svetištu u Vrpolju predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić, a tijekom kojega su bračni parovi obnovili svoje ženidbene zavjete.

Posljednjega dana izneseni su zaključci i dojmovi utemeljeni na onome što je rečeno protekla dva dana. Skup je završio misnim slavljem u katedrali Svetoga Jakova koje je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić. Voditelj Ureda Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj dr. Petar Krešimir Hodžić izrazio je nadu da će sve izneseno na studijskim danima pridonijeti što kvalitetnijem osmišljavanju obiteljskog pastorala u budućnosti. Ružica Mihić

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*