Regionalni simpoziji socijalnih radnika u suorganizaciji Instituta za novu evangelizaciju

OSIJEK  – Udruga socijalnih radnika Osječko-baranjske županije i Hrvatska udruga socijalnih radnika, a u suorganizaciji s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu i Institutom za novu evangelizaciju „Sv. Ivan Pavao II.“ Đakovačko-osječke nadbiskupije organizirala je od 28. do 30. svibnja u pastoralnim prostorima pri Vikarijatu Osijek Regionalni simpozij socijalnih radnika na temu „Socijalni rad u procesima deinstitucionalizacije i uvjetima siromaštva“.

Otvorenju programa nazočili su i prigodnu riječ uputili: predstavnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Josipa Crnoja Bartolić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije Ivana Stanić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu umirovljenika i zdravstva Grada Osijeka Romano Kristić; predstojnik Instituta za novu evangelizaciju „Sv. Ivan Pavao II.“ mons. dr. Vladimir Dugalić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić te predsjednica Udruge socijalnih radnika Osječko-baranjske županije Helena Kristek.

Cilj održavanja simpozija profesionalno je osnaživanje socijalnih radnika, razvoj i unapređenje djelatnosti socijalnog rada kroz promicanje prava posebno osjetljivih skupina i poboljšanje kvalitete života u lokalnoj zajednici. Tijekom simpozija bit će predstavljeno djelovanje lokalnih dionika u socijalnoj skrbi s područja Osječko-baranjske županije, s naglaskom na resurse, socijalne intervencije, specifičnosti i neodgovorene potrebe u lokalnim zajednicama. Razmjenom iskustava dobre prakse sudionici imaju priliku proširiti svoja znanja i vještine te u raspravama iznijeti svoje viđenje lokalnih i regionalnih različitosti i sasvim specifičnih okolnosti koje snažno utječu na praksu socijalnog rada u Hrvatskoj, unatoč svim načelima, principima i zakonima na kojima je profesija utemeljena.

Pozdravljajući prisutne, predstojnik Instituta za novu evangelizaciju mons. dr. Dugalić izrazio je dobrodošlicu i uime Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije. „Djelatnost koju socijalni radnici obavljaju jest evanđeoska“, naglasio je i rekao kako Crkva i teologija siromaštvo promatraju kroz svetopisamsko poimanje, ali i poimanje socijalnog nauka Crkve, a ono upućuje da je – siromaštvo plod društvene nepravde, rezultat nejednakosti te teološki – rezultat čovjekova grijeha. „Svi smo pozvani iskorjenjivati siromaštvo bilo određenom pomoći, bilo zauzimanjem za uklanjanje nepravednih struktura koje do siromaštva dovode. Siromašan čovjek je neslobodan, gubi svoje dostojanstvo, a to je očito djelatnicima Caritasa koji svakoga dana gledaju neugodu ljudi pri podjeli pomoći u Pučkoj kuhinji“, rekao je mons. Dugalić. „Trebamo zajednički udružiti snage i pomoći tim ljudima da iziđu iz takvih situacija. Područje rada socijalnih radnika puno je šire, tu je i skrb o djeci, drugim članovima društva, ali uklanjanjem nepravdi i siromaštva te solidarnošću uistinu djelujete na tragu uspostavljanja kraljevstva Božjega“, poručio je prisutnima predstojnik Instituta i poželio blagoslovljen rad.

Simpozij obuhvaća brojna izlaganja, a uime Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije izlagat će Ivona Ivanović Srnović, dipl. soc. radnica na temu „Djelatnost Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije“, uime Katoličke udruge „Veronikin rubac“ Osijek Marija Šešo, dipl. iur. izlagat će na temu „Volonterski pristupu skrbi o starijim i nemoćnim osobama na području Osječko-baranjske županije“, dok će o „Socijalnom poduzetništvu kao mogućnosti zapošljavanja marginaliziranih skupina“ govoriti predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu i suradnik Đakovačko-osječke nadbiskupije Tomislav Ramljak, dipl. soc. radnik. M. Kuveždanin

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*