Volonteri Veronikinog rupca proslavili spomendan Majke Terezije

OSIJEK – Volonteri Katoličke udruge za pomoć starijim i nemoćnim osobama „Veronikin rubac“ u Osijeku su 5. rujna proslavili večernjim euharistijskim slavljem spomendan Majke Terezije, svoje nebeske zaštitnice, službenice bolesnih, umirućih i siromaha, uzora svetosti volonterima. Zahvalni za uzor služenja u Kristovoj ljubavi utjelovljenoj u sv. Majci Tereziji, volonteri su slavlje otvorili molitvom svete krunice u franjevačkoj crkvi Svetog Križa u Tvrđi, gdje je večernju euharistiju predvodio fra Svetislav Krnjak, OFM, vikar Franjevačkog samostana sv. Križa i pohoditelj nemoćnih korisnika Veronikina rupca.

„Mnogi pišu da je Majka Terezija bila drugi sveti Franjo Asiški, pokazujući čovječanstvu da se i danas u ovomu ‘čudnomu’ svijetu može živjeti sveto, čineći dobro ljudima oko sebe i tako nasljedovati Isusa Krista, raspetoga i uskrsla. Majka Terezija nas poziva da ju slijedimo svaki u svome zvanju kako bismo, poput nje, postajali sve sličniji Kristu i činili ovaj svijet ljepšim, ugodnijim za stanovanje. Mnogo je molila i pomagala drugima u nevoljama. Svetica nam i danas poručuje: da, ako volimo Isusa, voljet ćemo i ljude, volimo li ljude, na putu smo prema Bogu te ćemo spasiti svijet, učiniti ga čovječnijim, gledamo li Boga u našim bližnjima i brinemo za njih!“, kazao je u propovijedi S. Krnjak te dodao: „Svetost nije privilegij izabranih, govorila je Majka Terezija, nego je svetost obveza svakog kršćanina, moja i tvoja. Evo, svakodnevne svetosti, pa i ovdje među nama: živjeti u ljubavi u miru s Bogom i našim bližnjima, pomagati u nevolji svima koji trebaju naše ruke, naše riječi i osmijeh, naše srce. Dakle, biti spremni posvetiti se drugima, služiti drugima, imati ljubavi prema bližnjima, to je svetost tako jednostavna, a istovremeno duboka i istinita. Samo svetost života može učiniti da budemo sposobni potpuno se posvetiti i predati Bogu. Majka Terezija nas poučava kako u jednostavnosti i poniznosti kršćanskoga života možemo postati doista sveti pred Bogom i pred ljudima! Ne treba čuditi da Katolička udruga Veronikin rubac, koju vodi Marija Šešo s volonterima rado razmatra život svete Majke Terezije i nastoji raditi prema njenu primjeru djelovanja ovdje u svojoj sredini.“ Propovjednik je podsjetio na svetičin životopis ukazujući na primjere iz kojih se očituje kako je preko Majke Terezije Bog živ, vidljiv na djelu.

Na pjevanoj misi, uz orguljsku pratnju Antuna Ivankovića, angažirano su sudjelovali pjevači i liturgijski čitači – volonteri Veronikina rupca: Jure Kos, Marija Šešo, Mateo Peroli i Biserka Kos. Prije završnoga misnoga blagoslova, volonterka Nevenka Špoljarić pročitala je pjesmu-molitvu Majke Terezije „Moja zajednica“ (iz knjige Bog ljubi danas preko nas-Majka Terezija, KS 2007.) uz orguljsku meditaciju. Misnomu zajedništvu je prethodila pobožnost krunice. Proslava spomendana završila je druženjem vjernika u samostanskoj dvorani s podsjećanjem na kanonizaciju Majke Terezije na Trgu sv. Petra, 4. rujna 2016., kojoj su prisustvovali i osječki volonteri, ponijevši u srcu riječi pape Franje kojima je novu sveticu, neumornu radnicu milosrđa, postavio volonterima za uzor svetosti. N. Špoljarić

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*