“Veronikin rubac” proslavio 1. svjetski dan djedova, baka i starijih osoba

 

OSIJEK  – Prvi svjetski dan djedova, baka i starijih osoba (25. srpnja) proslavljen je u Osijeku, u franjevačkoj crkvi Svetog Križa (Tvrđa). Koncelebrirano večernje euharistijsko slavlje je predvodio i propovijedao fra Svetislav (Stjepan) Krnjak, OFM, vikar Franjevačkog samostana sv. Križa.

„Uz temu koje je papa Franjo odabrao uz prvu proslavu, ujedno geslo „Ja sam s tobom u sve dane“ (Mt 28, 20) nadahnuto retkom iz Matejeva evanđelja, želimo izraziti bliskost Gospodina i Crkve životu svake starije osobe, posebice u ovom teškom vremenu pandemije. Kako je i Papa kazao, to je obećanje bliskosti i nade koju mladi i stari mogu pružiti jedni drugima“, rekao uvodno predslavitelj Krnjak te je u propovijedi prenio sabranima Papinu poruku djedovima i bakama, i prijateljima starije životne dobi (izrečenu u Rimu 2021. na blagdan Pohođenja BDM), razmatrajući kako je papa Franjo 2021. godine ustanovio da četvrta nedjelja u srpnju, uoči spomena svetih Joakima i Ane, Isusovog djeda i bake, bude posvećena djedovima, bakama i starijim osobama.

Proslavi je prethodila marijanska pobožnost i prigoda za svetu ispovijed, a misu su suslavili: (novi) gvardijan fra Venancije Mihaljević, fra Anto Barišić i  svećenik u miru vlč. Vladimir Mikrut koji ove godine proslavlja 56 godina misništva. Pjevanje je, uz orguljsku pratnju Antuna Ivankovića i Hrvoja Juzbasića, predvodio časni brat fra Miroslav Petrac.

Posebnost radosnoga slavlja bila je zajednička Molitva za djedove i bake (pape Benedikta XVI., 2008.) tijekom mise, molitvene nakane i završni „blagoslov dugovječna života“. Naposljetku mise crkvom je zaorila zajednička pjesma Gospi Osječkoj te je održano druženje posvjedočujući kako su unuci i mladi pozvani biti prisutni u životima starijih ljudi, dok starije osobe, bake i djedovi vidljivo bude katoličku vjeru u najmlađima. Povijesno, prvo slavlje (s misom i druženjem uz trpezu) Dana djedova, baka i starijih potaknula je i priredila s osječkim franjevcima Katolička udruga za pomoć starijim i nemoćnim osobama Veronikin rubac, uz vodstvo Marije Šešo, čije je laičko poslanje četrnaestu godinu pružanje konkretne potpore potrebitima u trećoj životnoj dobi, neovisno o vjerskoj (ne)opredijeljenosti. Slavlju su pribivali osječki župljani, stariji i unučad. Nevenka Špoljarić

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*