Udruga „Veronikin rubac“ na duhovnoj obnovi s Gospom od Utočišta

OSIJEK / ALJMAŠ – Katolička udruga za pomoć starijim i nemoćnim osobama „Veronikin rubac“, uz vodstvo predsjednice i franjevačke trećoredice Marije Šešo, održala je u subotu 10. listopada 2020. godišnju duhovnu obnovu za volontere Udruge u Župi Pohođenja Blažene Djevice Marije u Aljmašu.

Euharistiju u župnoj crkvi u Svetištu Gospe od Utočišta predvodio je i propovijedao duhovnik te osječke Udruge fra Zoltán Dukai, gvardijan Franjevačkog samostana Svetoga Križa u Tvrđi.

„Gospino svetište ovdje u Aljmašu dočekuje mnoge hodočasnike, a na poseban način pozdravlja ‘Veronikin rubac’, vas koji zauzeto služite osluškujući poziv ‚Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste!’ (Mt 25,40) i od srca zahvaljujem na svemu što činite brinući za materijalne i duhovne potrebe korisnika. Gospa od Utočišta, zagovornica naša, zasigurno će prenijeti svome Sinu potrebe i ufanje s kojima hodočastite, a Gospin zagovor neka vam pomogne snagom u daljnjem činjenju dobra“, kazao je u dobrodošlici aljmaški župnik i upravitelj Svetišta preč. Ante Markić.

U propovijedi Dukai je potaknuo zajedničko promišljanje o majčinskom poslanju u svakodnevnom životu kroz koje se ostvaruju dobročinstva ljubavi po uzoru na „školu Marijinog pamćenja“ jer, kazao je, „Majka Marija je čuvarica pamćenja“, a to je očitovano u retku Lukina evanđelja: „Marija u sebi pohranjivaše sve te događaje i prebiraše ih u svome srcu“.

Propovjednik je razložio kako je naše pamćenje selektivno, često utemeljeno na snažnim emocijama dobra i zla, u odnosu na pamćenje Blažene Djevice Marije koja ima „pamćenje ljubavi“ – opraštajući i čineći dobro. „Ima ih koji prožive cijeli životni vijek u gorčini jer se stalno vraćaju na ono što im je netko učinio. Marijina sjećanja nisu zlopamćenja. Sebi trebamo dati odgovor sjećajući se Božjih dobročinstava čije sjećanje treba posebno jačati osobe koje skrbe o drugome ili trpe sa svojim starim, nemoćnim roditeljem“, zaključio je.

Hodočašću i slavlju pridružila su se subraća iz osječkoga samostana: časni brat fra Miroslav Petrac, koji je otpjevao psalam, te časni brat Drago Rašković. Uz orguljsku pratnju Ivke Kaurinović na misi su liturgijsko pjevanje predvodili pjevači iz nekoliko osječkih župa, ujedno zauzeti članovi „Veronikinog rupca“, a čitajući i pjevajući sudjelovali su Jure Kos i Mateo Peroli.

Nakon mise i gromoglasno otpjevane pjesme „Kraljice svete krunice“, hodočasnici su se zadržali u osobnoj molitvi pred kipom Aljmaške Gospe te su se uputili na brdo Kalvariju gdje su održali pobožnost „Križnog puta s razmišljanjima Majke Terezije“, koju je predmolila Marija Šešo. Znakovito je da je sveta Majka Terezija nebeska zaštitnica „Veronikinog rupca“ pa su hodočasnici naposljetku, uz kip Kristova Uskrsnuća uzdignut na vidikovcu, molitvom zahvalili Bogu za „sveticu dobročinstava“.

Hodočasnički je susret nastavljen druženjem na otvorenom prostoru, uz pridržavanje epidemioloških mjera, te zahvaljujući sunčanom vremenu, pokretniji pojedinci su duhovno utočište našli i u prirodi lagano šetajući uz Dunav te molitvi u oazi mira – aljmaškom svetištu. Nevenka Špoljarić

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*