Nakon šest mjeseci, ponovno zajedno!

OSIJEK – Radna i druželjubiva zajedništva Veronikinog rupca, razgovori o ostvarenim planovima, izvješća o volonterskom radu s korisnicima, dogovori i planovi te sadržaj sastanka zadnjega ponedjeljka u mjesecu izostala su zbog „više sile“. I mi smo dio svijeta kojeg je „zaustavila“ pandemija nove bolesti COVID-19 izazvane koronavirusom, što je prouzročilo korona-krizu kojoj se, na žalost, još uvijek ne nazire kraj. Tek sada, kada je sve novo što nas je zadesilo postalo „staro“ i već naviknuti na nužnu zaštitu s provođenjem epidemioloških mjera, razborito smo skupili odlučnost održati naš sastanak. I Bogu hvala, nakon šest mjeseci, ponovno smo se sabrali 28. rujna u 17 sati u dvorani franjevačkoga samostana kako bismo razmotrili daljnje putove djelovanja.

Ovakva izvanredna situacija, zahtijeva i izvanredno djelovanje pa i sastavljanje izvješća o događaju; jer doista je (za nas radosni) događaj vidjeti se uživo nakon dugo, dugo vremena. Svi koji su mogli doći, prisustvovali su radnom susretu koji je, uobičajeno, otvorila predsjednica Marija Šešo dobrodošicom i molitvenim poticajem, odabravši ovaj put molitvu (duhovni nagovor fra Ante Crnčevića objavljen u Živom vrelu) s nakanom za preobraženje sadašnjosti u zdravi svijet, za ozdravljenje i oslobođenje svijeta od pandemijske ugroze.

U kontekstu radnoga dijela Šešo je razložila kako je suradnja sa Isusovačkom klasičnom gimnazijom u početku i tijekom korona-krize (od Josipova do početka svibnja) pomogla konkretno korisnicima pri opskrbi namirnicama, što je iznimno pohvalno jer volonteri (koji su i sami rizična skupina starije populacije) nisu smjeli ulaziti u domove korisnika, no korisnici nisu ostali bez osnovnih usluga ostvarenih do kućnoga praga. Po potrebi u pomaganje starijima i nemoćnima uključili su se i volonteri Gradskog društva HCK u Osijeku. Također, i ove je godine Isusovačka klasična gimnazija zauzeta u provedbi „72 sata bez kompromisa“ kojom je obuhvaćeno desetak korisnika Veronikinog rupca. Bilo je riječi o uslugama koje su obavljene poslije popuštanja mjera, o nedostatku postelja (električnih kreveta) i pelena za korisnike, a dogovoreno je i da se nastavljaju dežurstva uz telefon (031214044, dostupan od ponedjeljka do petka, od 10 do 12 sati) u samostanskom uredu kojeg koristi Veronikin rubac, te se izdaju na posudbu pomagala potrebitima.

Među ostalim, okupljeni se dogovorili održavanje duhovne obnove u aljmaškom Svetištu Gospe od Utočišta (10. listopada) koji je, kazala je Šešo „naš zajednički susret u Duhu“. Naposljetku, u povodu Dana starih i nemoćnih, koji se „tiho“ obilježava sabrani su poslušali „Blagoslov jednog starca“ (Phil Bosmans), meditacijsku po(r)uku koju je u molitvenoj zahvalnosti pročitala je Nevenka Špoljarić. Šešo je pozvala volontere na trodnevnicu u franjevačkoj crkvi Sv. Križa u povodu slavlja spomendana sv. Franje Asiškoga. Tekst i fotografija: Nevenka Špoljarić

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*