Zahvalno hodočašće Gospi Voćinskoj

VOĆIN/JANKOVAC/NAŠICE – Franjevački samostan Sv. Križa u Osijeku s gvardijanom fra Antom Perkovićem, OFM, organizirao je 15. rujna zahvalno hodočašće u Svetište Majke Božje Voćinske u Požeškoj biskupiji. U povratku putnici – štovatelji Gospe Osječke i sv. Antuna, su se zadržali na Jankovcu u Parku prirode Papuk te pohodili crkvu Sv. Antuna Padovanskog i Franjevački samostan u Našicama.

Jednodnevni hodočasničko-izletnički put otvoren je molitvom uz vodstvo fra Ante i marijanskim pjesmama koje je prigodno u tiskovini „Od Gospe Osječke k’ Gospi Voćinskoj“ priredio Silvio Vrček iz HOPGD „Zrinski“, dok je molitveno-slavljenički dio hodočašća i križni put u voćinskom svetištu organizirala trećoredica Marija Šešo.

U hodočašćenju su sudjelovali trećoredci iz Tvrđe, članovi Katoličke udruge za pomoć starijim i nemoćnim osobama „Veronikin rubac“, framaši te laici koji tijekom godine raznoliko pomažu franjevcima u Tvrđi (sudjeluju u liturgiji čitanjem, pjevanjem, sviranjem, čišćenjem i spremanjem crkve Sv. Križa te samostana), a posebno su angažirani u višednevnoj pripravi za proslavu blagdana svetog Antuna Padovanskog. Hodočasničke suputnice bile su i redovnice osječkog samostana Sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskog Ivana Mikotić i Anica Šarec.

Prije euharistijskoga slavlja u novosagrađenoj crkvi Majke Božje Voćinske hodočasnike je dobrodošlicom pozdravio voditelj Svetišta vlč. Ivan Ereiz, pripovijedajući o povijesti prošteništa koje tijekom godine pohodi više od sto tisuća vjernika. Osječani su prije mise pjesmom pozdravili Gospu (i naposljetku ophodom oko oltara), a svečanu je misu predvodio fra Anto Perković, ističući u propovijedi Gospine vrijednosti koje su uzor i njezinu „veličinu u majčinskoj ljubavi i patnji ispunjenoj nadom koja pobjedonosno ukazuje da žalost nije konačna“.

Poslijepodnevni program ispunjen je pješačenjem po Jankovcu, usponom do groba grofa Jankovića i tisućljetnog slapa Skakavac, u osobnoj molitvi usred zelene šumske oaze, zajedničkom objedu te u pjesmi s kojom je završen pohod crkvi i samostanu u Našicama uz stručno vodstvo A. Perkovića te pjevanje marijanskih pjesama i molitvi. Nevenka Špoljarić

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*