Tribina povodom Svjetskog dana bolesnika

????????????????????????????????????

OSIJEK – Zdravstveni djelatnici između karijerizma, profesionalizma i osobno življenog poziva bila je tema tribine organizirane 8. veljače u pastoralnim prostorima Vikarijata Osijek povodom Svjetskog dana bolesnika.

Tribinu su organizirali Institut za novu evangelizaciju „Sv. Ivan Pavao II.“ u suradnji s Hrvatskim katoličkim liječničkim društvom (HKLD) – ogranak Osijek i Hrvatskim katoličkim društvom medicinskih sestara i tehničara (HKDMST) – ogranak Osijek. Uz članove spomenutih udruga sudjelovali su zdravstveni djelatnici, učenici Medicinske škole Osijek i članovi vjerničkih udruga – Veronikin rubac i Marijina legija, koji nesebičnim volontiranjem pomažu starim i bolesnim osobama. O temi je govorio izv. prof. dr. Vladimir Dugalić s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku. Svi prisutni dobili su Poruku pape Franje za XXV.. Svjetski dan bolesnika »Zadivljenost Božjim djelima: Velika mi djela učini Svesilni…« (Lk 1,49) kao i molitvu Gospi Lurdskoj. 

Prof. Dugalić pojasnio je kako je Svjetski dan bolesnika, koji se obilježava 11. veljače, prigoda za posvećivanje posebne pozornosti položaju bolesnih, ali i onima koji im velikodušno pomažu, počevši od članova obitelji, zdravstvenih djelatnika i volontera, da još spremnije svoj poziv stave u službu promicanja dostojanstva ljudske osobe. „Bolesni i osobe s invaliditetom, pa i onim najtežim, imaju svoje neotuđivo dostojanstvo i nikada ne smiju postaju puki objekti naše zdravstvene skrbi. Iskustvo nam govori kako bolesni i oni koji pate nose u sebi ne samo želju za ozdravljenjem, već i želju da žive istinskim ljudskim životom. Stoga, u vremenu kada nas okružuje napast karijerizma – da osobne interese i znanstveni napredak stavimo ispred dobra bolesnika, hladni i često bezosjećajni profesionalizam koji guši osjećaj ljubavi, razumijevanja i poštovanja prema onima koji trpe zbog svoje bolesti, a osobito suočeni s izazovima suvremenog zdravstva i biotehnologije koja često depersonalizira zdravstvenu skrb – posjedovanje određenih kreposti, prije svega osobnih i socijalnih, postaje sve veći zahtjev koji se stavlja pred zdravstvene djelatnike“, naglasio je predavač.  

Pojasnio je da su zdravstveni djelatnici pozvani ophoditi se s bolesnikom kao s osobom koja, zasigurno, treba pomoć, katkad čak i za najjednostavnije stvari, ali koja u sebi nosi dar koji može dijeliti s drugima. „Učeći na iskustvu tuđe bolesti, zdravstveni djelatnici postaju sposobni suočiti se i s vlastitim ljudskim slabostima i ograničenjima, ali i pronaći novi poticaj u pružanju vlastitog doprinosa širenju kulture koja poštuje život, zdravlje i okoliš. Na tom tragu, današnji kodeksi medicinske etike osobito ističu određena načela i vrline koje se trebaju stjecati vježbom i osobnom izgradnjom“, rekao je prof. Dugalić te istaknuo potrebu da zdravstveni djelatnici usvoje načelo slušanja, princip empatije, načelo saveza, načelo suosjećanja, načelo poštivanja ranjivosti bolesnika, načelo zauzimanja za bolesnika te načelo poštivanja privatnosti. Potom je istaknuo i važnost socijalnih kreposti – pravednosti, uvažavanja, raspoloživosti, potom krepost razumijevanja, brižljivosti, dobrote, velikodušnosti, služenja i strpljivosti te krepost tolerantnosti.

„Usvajajući na osobnoj razini ova načela i kreposti, zdravstveni djelatnici postaju znak jednog drugačijeg ophođenja prema bolesniku i istinski primjer promicanja dostojanstva ljudske osobe. Istovremeno, kreposna struktura osobnosti daje zdravstvenim djelatnicima duhovnu snagu da ne podlegnu napasti karijerizma i koristoljublja, a bezlični profesionalizam ne zaodjenu u hladnu pristojnost i ravnodušnost, nego da karijeru shvate kao cjeloživotno stjecanje znanja i vještina u svrhu što bolje zdravstvene skrbi o bolesnicima, a nužnost profesionalnosti prožmu ljubavlju i dobrotom koja rađa istinskom zauzetošću prema onima koji su povjereni njihovoj zdravstvenoj skrb“, poručio je prof. Dugalić prisutnim zdravstvenim djelatnicima.

Prisutne je pozdravila predsjednica HKDMST-a Sanja Višević pozivajući na mjesečne sastanke udruge svakog prvog ponedjeljka u 16 sati, u osječkoj donjogradskoj Župi Preslavnog Imena Marijina. Predsjednica HKLD-a Podružnice Osijek dr. Anamarija Čondor rekla je kako je patnja i bolest izazov za svakoga te stoga nikome, pa ni liječnicima, nije lako. Izrazila je nadu da će zajednička okupljanja pomoći svima da po zagovoru Gospe Lurdske i sv. Luke bolje izvršavaju svoj poziv.

Na sam Svjetski Dan bolesnika, na blagdan Gospe Lurdske, 11. veljače HKDMST – ogranak Osijek, učenici Medicinske škole Osijek i Isusovačke klasične gimnazije posjetit će bolesnike KBC-a Osijek. Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić posjetit će u 13 sati bolesnike Klinike za ginekologiju, a u 14 sati će predslaviti misu u bolničkoj kapeli. M. Kuveždanin

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*