Molitvena osmina kod pravoslavnih u Osijeku

OSIJEK – Pretposljednje bogoslužje ekumenskog hoda ovogodišnje Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana u Osijeku održano je 23. siječnja u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi sa sabranim kršćanima u donjogradskoj crkvi Uspenija  (Uznesenja)  Presvete Bogorodice. Večernje bogoslužje vodio je protojerej-stavrofor Mihajlo Marijanac, paroh darđanski i arhijerejski namjesnik baranjski te član Ekumenske koordinacije Osječke regije, a bogoslužje se sastojalo od molitava i liturgijske pjesme tropari (najstarije liturgijske pjesme istočnih kršćana).

U liturgijskom pjevanju (pojanju) sudjelovao je Ženski zbor SPC u Osijeku: Nataša Vukadinović, Rada Mirković i Jelena Petrović, te protojerej-stavfrofor Ratomir Petrović, paroh i arhijerejski namjesnik osječki te član Ekumenske koordinacije Osječke regije, koji je brojne okupljene predstavnike kršćanskih Crkava, vjernike i redovnice pozvao na zajedničku molitvu Oče naš. “Gdje je dvoje ili troje sabranih u ime moje, ja sam među njima, rekao je Isus, a mi smo večeras ovdje u njegovo ime, molimo za postojanost svetih Božjih Crkava i ujedinjenje svih. U tom Isusovom duhu, pozdravljam predstavnike kršćanskih Crkava”, kazao je protojerej-stavrofor Petrović.

U ime Katoličke Crkve okupljene je pozdravio mons. dr. Vladimir Dugalić, predstojnik Instituta za novu evangelizaciju „Sv. Ivan Pavao II.“ u Osijeku, rekavši kako je razmatrajući ekumensko dioništvo razmišljao o načinu na koji kršćani svjedoče Kristovu ljubav u svijetu te je “ekumenska osmina zajednički dio koji vodi prema suživotu kršćana, dok je razjedinjenost često izvor sukoba, nasuprot Kristovoj ljubavi na koju smo pozvani”. Također, naglasio je kako ekumenizam nije samo pitanje našega svjedočanstva, već pitanje našega poslanja u spasenju svijeta. “Često možemo čuti da su izvori sukoba vjera… Jesmo li sami pridonijeli takvom stanju? Sredinom 19. stoljeća biskup Strossmayer ovako veli: ‘Samo zajedništvo Istoka i Zapada može se oduprijeti naletu dekristijanizacije’. Osobito je inzistirao na zajedništvu”, podsjetio je Dugalić razloživši prožetost kulture kršćanskim vrijednostima, s jedne i s druge strane, dobre temelje za zajedničko razmatranje pitanja – obuzima li nas i koliko Kristova ljubav (u duhu gesla SMO „Pomirenje – Ljubav nas Kristova obuzima“)  jer, naglasio je, “kršćani su pozvani svjedočiti ljubav Kristovu i molitvena je osmina mali doprinos da nas sve više obuzima ljubav Kristova”.

Naposljetku je mons. Dugalić zahvalio domaćinima svih ekumenskih susreta, posebno pozdravljajući domaćina SPC, nazočnoga dr. Antuna Japundžića, predsjedatelja Ekumenske koordinacije Osječke regije, preč. Ivana Jurića, dekana Osječkog istočnog dekanata i župnika donjogradske župe Preslavnog Imena Marijina, redovnice u Osijeku, subraću i braću protestante…

Na poziv domaćina sabrane u crkvi je pozdravio dr. Peter Kuzmič, dekan Visokog evanđeoskog teološkog učilišta u Osijeku, pohvaljujući novouređenu crkvu čija unutrašnjost oslikava svete, velike navjestitelje Evanđelja: “Ove godine sjećamo se 500. godina utemeljenja reformacije, a bila su to čudesna vremena, teška… Danas smo pozvani graditi civilizaciju ljubavi, o kojoj je govorio sv. Ivana Pavao II., i ovaj hod je na putu gradnje civilizacije ljubavi. Na središnjem bogoslužju slušali smo nadbiskupa Đuru Hranića koji je u svojoj propovijedi izvrsno pokazao povijesne uzroke reformacije i kako nam se nadati… Papa Franjo je posjetio luteransku Švedsku i ekumenski proslavio 500 godina reformacije zajedno sa luteranima i drugim liderima kršćanske vjere. Za neke je reformacija tragična, za druge neizbježna, no ona je pratila Božje riječi. Obnovimo se u Kristu i na temelju Svetog pisma, nastavimo živjeti moto ove osmine da ne bude samo u osmini i zajedno se evangelizirajmo”, kazao je Kuzmič.

 

U ime Reformirane kršćanske (kalvinske) Crkve Petar Sen, župnik crkvene općine u Hrastinu, naglasio je: “Vremena su ‘čudna’, no kršćani imaju svoj identitet i ne trebaju u tom pogledu tražiti rješenja jer Krist jest rješenje. U nama ima problema, ali ne zato što je Bog kriv, On je isti nepromjenjiv, a mi smo krivi. U ekumenskoj osmini dolazimo otvoreni jedni prema drugima, sigurni da je Krist oprostio grijehe, svjedočimo iz dana u dan kako smo svi Kristova djeca i u Kristu nas ljubav obuzima.”

Član prezbiterija Evangeličke Crkve Samir Vrabec u obraćanju je podsjetio kako smo pozvani razmatrati dnevne meditacije predviđene (otisnute u pripravnom materijalu Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog) naposljetku osmine 2017. godine (služba pomirenja i pomireni s Bogom), ukazujući na važnost razumijevanja kako nas Bog pomiruje sa sobom te je i nama tako činiti: “Jesmo li mi danas pomireni s Bogom da bismo mogli s njim razgovarati kao s prijateljem, kao što je Mojsije govorio s Bogom?… Ako je Bog kroz Krista želio svoj spasiteljski plan za čovječanstvo, od svog izabranog naroda Izraela proširiti na sve narode Zemlje da svi postanu Božji narod, možemo li i mi u svojim zajednicama i crkvama danas tvrditi da se samo i isključivo u mojoj zajednici i crkvi taj plan ispunjava? Propitujući se, možemo li samo mi pojmiti cjelokupnu Istinu i hodimo li samo mi putem spasenja, budimo pripravni biti dionici Božje istine i suputnici na putu kršćanske vjere.”

U ime Baptističke Crkve pastor pripravnik Josip Dobutović zahvalio je za blagoslov zajedništva tijekom osmine iz koje je vidljivo “tko ljubi Boga, ljubi bližnjega, traži oprost”, zaključujući: “Naša vjera ne može ostati na riječima nego na djelu. Ekumensko okupljanje je dokaz da ljubimo Boga i svjedočanstvo da vjerujemo u svijetu koji ne vjeruje.”

Bogoslužje su molitvom pratile redovnice Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga, članstvo Katoličke udruge “Veronikin rubac”, Udruge katoličkih intelektualaca, Svjetskog molitvenog dana i Katoličke laičke zajednice „Molitva i Riječ“, koja je ekumenski domaćin na zadnjoj postaji SMO u Osijeku 25. siječnja.

Nevenka Špoljarić

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*