Misa u čast bl. Majke Terezije

?

OSIJEK – Misnim slavljem u čast bl. Majke Terezije iz Kalkute u franjevačkoj crkvi Sv. Križa u Osijeku 5. rujna, na dan njezina preminuća 1997. osječki su vjernici oživjeli spomen na blaženicu i misionarku ljubavi.

Večernju je misu suslavio fra Svetislav Krnjak, predvodio vlč. Frok Zefiq, župnik u Gorjanima, a na misi su pjevanjem i molitvom sudjelovali pjevači Zbora Župe sv. Josipa iz Josipovca. Poslije mise, između kraćeg molitvenog razmatranja o pouzdanju u Božju skrb, duhovni su ugođaj uveličale pjesme o Majci Tereziji koje je napisao i uz gitarsku pratnju izveo osječki kantautor Dubravko Lažeta.

Euharistijskom zajedništvu mnoštva vjernika u crkvi i kasnijem druženju pridružila se Katolička udruga „Veronikin rubac“ čija je zaštitnica bl. Majka Terezija iz Kalkute.

“Začudit ćete se, kad vam kažem da u najsiromašnijim četvrtima, gdje Misionarke ljubavi žive i rade i idu stanovnicima u njihove kolibe, ovi ih ne zamole ni za kruh ni za nešto odjeće (iako mnogi, umiru od gladi i jedva imaju neku zaštitu). Siromašni mole: “Sestro, pokaži nam riječ Božju.” Ljudi su gladni Boga. Oni čeznu za njegovom Riječju. Ako istinski shvatimo euharistiju, ako je učinimo središtem svoga života, ako se hranimo euharistijom, nećemo imati nikakvih poteškoća otkriti siromahe i Krista u siromasima, kako bismo njih i Isusa ljubili, njima i Kristu u njima služili”, istaknuo je u propovijedi vlč. Zefiq.

Bl. Majka Terezija rođena je prije 105 godina u Skoplju (26. kolovoza 1910.) u albanskoj obitelji pod imenom Agnes Gonxha Bojaxhiu i Zajednica Albanaca Osječko-baranjske županije uz vodstvo Matea Perolija već niz godina organizira duhovni susret vjernika nadahnut duhovnom blaženičinom ostavštinom. N. Špoljarić

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*