Veronikin rubac s franjevcima u Osijeku proslavio drugi Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba

OSIJEK  – Svečanim euharistijskim slavljem, na kojem su sudjelovali i članovi Katoličke udruge „Veronikin rubac“, u franjevačkoj crkvi Svetog Križa u Osijeku je 24. srpnja proslavljen drugi Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba.

„Uz ovogodišnju temu koju je papa Franjo odabrao za slavlje ‘Rod donose i u starosti’ nadahnutu retkom iz Psalma 92 ‚Rod donose i starosti‘, večeras u zajedništvu s Crkvom i Katoličkom udrugom Veronikin rubac slavimo II. svjetski dan baka, djedova i starijih osoba. Zajedno molimo za starije, često odbačene, siromašne, i zahvalno za dugovječnost jer kao što nas Sveto pismo uči i poručuje Sveti Otac ‚dugovječnost je blagoslov, a starije osobe nisu izopćenici kojih se treba kloniti, već živi znakovi dobrohotnosti Boga koji daruje život u izobilju. Blagoslovljena kuća u kojoj živi starija osoba! Blagoslovljena obitelj u kojoj se starije poštuje!‘ U duhovnoj smo blizini s bolesnima, molimo za one koji nisu ovdje s nama, sve koji su se preporučili, za mir u Ukrajini i svijetu gdje stariji, bolesni i obitelji posebno trpe“, kazao je uvodeći u misu predslavitelj fra Svetislav Stjepan Krnjak, OFM, vikar i s 82 godine ujedno najstariji brat u Franjevačkom samostanu Svetoga Križa u Tvrđi.

U propovijedi je prenio Papinu poruku djedovima, bakama i prijateljima starije životne dobi (izrečenu u Rimu 3. svibnja 2022., na blagdan svetih apostola Filipa i Jakova). Razložio je da je papa Franjo 2021. godine odredio da četvrta nedjelja u srpnju, najbliža spomendanu svetih Joakima i Ane, Isusovog djeda i bake, bude posvećena djedovima, bakama i starijim osobama.

Prenoseći poruku Svetoga Oca, propovjednik je uputio vjernike da je na njima pravilno razumjeti starost. „S jedne strane smo u napasti tjerati od sebe starost, skrivajući svoje bore i pretvarajući se da smo vječno mladi; a s druge strane, čini se da nemamo drugog izbora nego živjeti razočarani i pomiriti se s tim da nemamo više ‚plodove koje možemo donijeti.‘“

Zatim je aktualizirao pouku „brinuti za sebe i naučiti živjeti aktivnu starost, njegujući svoj unutarnji život marljivim čitanjem Božje riječi, svakodnevnom molitvom, redovitim pristupanjem sakramentima i sudjelovanjem u bogoslužju“.

U tom smislu rečeno je da, „osim odnosa s Bogom, valja njegovati i odnose s drugima: osobito u obitelji, s djecom, unucima, kojima trebamo iskazivati svoju ljubav punu brižnosti i pažnje; kao i sa siromasima i patnicima, kojima trebamo izražavati svoju blizinu kroz konkretnu pomoć i molitvu“ te tako „moći ćemo biti blagoslov onima koji žive s nama“. Posebno je naglašeno kako su djedovi, starice i starci, u ovom našem svijetu, pozvani biti tvorci revolucije nježnosti, a to će učiniti tako da „učimo sve više i bolje koristiti najvrjednije oruđe koji imamo i koje je najprikladnije za našu dob, a to je molitva.“

Propovjednik je zaključio promišljanje završnim riječima Papine poruke, uputivši da se ona ne odnosi samo na jedan dan u godini već je poziv na djela ljubavi, kakva čini „Veronikin rubac“

„Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba stoga je prilika da se još jednom, s radošću, proglasi da Crkva želi slaviti zajedno sa svima onima kojima je Gospodin – kao što kaže Biblija – ‘obilno ispunio dane’. Proslavimo ga zajedno! Pozivam vas da taj Dan naviještate u svojim župama i zajednica; da posjetite najusamljenije starije osobe, u njihovu domu ili u domovima u koje su smješteni. Potrudimo se da nitko ne proživi taj dan u samoći. Imati nekoga za čekati može unijeti promjenu u životu onima koji više ne očekuju ništa dobro od budućnosti; i iz ovog prvog susreta može se roditi novo prijateljstvo. Posjećivanje usamljenih starijih ljudi je djelo milosrđa u naše vrijeme! Molimo Gospu, Majku nježnosti, da nas sve učini tvorcima revolucije nježnosti, kako bismo zajedno oslobodili svijet od sjene samoće i zloduha rata“, zaključio je fra Svetislav Stjepan.

Misnomu slavlju prethodila je duhovna priprava uz marijansku pobožnost i „Molitva u starijim godinama“ koju je predmolila Marija Šešo, utemeljiteljica i dopredsjednica Katoličke udruge za pomoć starijim i nemoćnim osobama „Veronikin rubac“, suorganizatorica slavlja s franjevcima u Tvrđi.

Svečanosti su, uz korsku orguljsku pratnju Antuna Ivankovića i pjevanje puka, doprinijeli liturgijskim pjevanjem psalma i Slave časni brat fra Miroslav Petrac, ekonom samostana u Tvrđi i vokalni solist Hrvoje Juzbašić te liturgijske čitačice Jasna Kožul i Marija Šešo, a naposljetku mise „Molitvu za djedove i bake“ Benedikta XVI. predmolila je Nevenka Špoljarić, članica Veronikina rupca.

Slavlje je nastavljeno uz trpezu, druženjem obitelji osječkih župa i franjevaca u samostanskom dvorištu kojemu se pridružila nekolicina korisnika Doma za starije i nemoćne u Osijeku i njihova fizioterapeutica Julijana Dereh. Fra Svetislav Stjepan naposljetku je zahvalio volonterima Veronikina rupca za zauzetost u proslavi, kazavši da vjernici, napose starije osobe sudjeluju u crkvi Svetoga Križa u Tvrđi u tridesetnici, uoči slavlja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, te osobnim duhovnim primjerima prinose odgoju djece i unučadi. Nevenka Špoljarić

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*