Održana Skupština „Veronikina rupca“

OSIJEK – Nakon korizmene duhovne obnove 20. ožujka, Katolička udruga „Veronikin rubac“ u Osijeku je održala Godišnju skupštinu u dvorištu Franjevačkog samostana sv. Križa te su 22. ožujka potvrđena izvješća o radu tijekom 2020. godine u izvanrednim pandemijskim okolnostima. Uz vodstvo predsjednice i utemeljiteljice Udruge Marije Šešo Skupština je održana s dozvoljenim manjim brojem članova te je uvodno podsjećeno kako su udruge građana, zbog pandemije bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom i pridržavanja mjera uz ograničeno kontaktiranje, zatvorile vrata do daljnjega još od sredine ožujka 2020. godine i otvorile virtualne načine komuniciranja uživo putem internetskih aplikacija i platformi, ali takav posredni način rada nije ostvariv s korisnicima „Veronika rupca“ jer je djelatno volontersko služenje utemeljeno radi pomaganja starijima i nemoćnima u njihovom kućnom okružju. „Zaključavanje“ zbog korone odrazilo se na ostvarenje volonterskih sati kojih je prošle godine bilo 2354, dok je 2019. darovano 4259 sati potrebitima.

„Vrijeme u kojemu živimo donijelo je uz sve poteškoće s kojima se u uobičajenom životu susrećemo i pandemiju koja je postala izuzetan problem za institucijsku skrb, ali i za nas volontere“, rekla je Šešo te naglasila: „Naše članstvo koje pruža usluge nije mlado već su u godinama koje su ugrožene pa i dijelu njih treba pomoć. Srećom društvo se dobro organiziralo u pružanju usluga ugroženim skupinama u vidu pomaganja mlađih volontera u Gradskom društvu Crvenog križa, primjerice u dostavi lijekova iz ljekarni, dok je humanitarna udruga „Rijeka ljubavi“ pomagala dostavljati hranu. Naše su aktivnosti podržali volonteri Isusovačke klasične gimnazije u Osijeku (projekt ’72 sata bez kompromisa’) prihvativši od nas dio usluga nabave za starije i nemoćne. Pomogao je i podupire nas Volonterski klub SKAC (Studenski katolički akademski centar) Osijek pod okriljem Rezidencije Družbe Isusove. Njihovi su volonteri kroz javne akcije preuzele spremanje, odnosno uređenje okoliša u kojima naši korisnici žive. „Veronikin rubac“ postoji u Osijeku petnaestu godinu, imamo 66 članova, a brinemo za 122 starije osobe i nemoćne osobe. Prošle godine napustilo nas je 19 naših štićenika. Osobe koje skrbe o potrebitima postaju sve starije te ih je dvadesetak postalo primatelj usluga“, izvijestila je među ostalim predsjednica Šešo, nabrojivši vrste obavljenih usluga i volonterske sate.

O financijskom pozitivnom stanju Udruge izvijestila je Vera Szilner, Kanita Peroli potvrdila uime Nadzornog odbora odlične ocjene rada, dok je Stana Košćak najavila aktivnosti i projekte planirane za 2021. godinu. Naposljetku je molitveno zahvaljeno Gospodinu uz zaziv sv. Majke Terezije, nebeske zaštitnice „Veronikina rupca“. Nevenka Špoljarić

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*