Osječki franjevci laicima zahvalili hodočašćem u Pleternicu i Cernik

PLETERNICA/CERNIK  – Zahvalno hodočašće u marijansko svetište Gospe od suza u Pleternici i pohod franjevačkom samostanu i Župi sv. Petra, ap. u Cerniku organizirao je 29. srpnja franjevački samostan Sv. Križa u Osijeku sa gvardijanom fra Slavkom Milićem, OFM.

U hodočašćenju su sudjelovali pozvani trećoredci iz Tvrđe, članovi Katoličke udruge za pomoć starijim i nemoćnim osobama „Veronikin rubac“, framaši te brojni laici koji tijekom godine pomažu franjevcima u Tvrđi na raznolike načine (sudjeluju u liturgiji čitanjem, pjevanjem, sviranjem, čišćenjem i spremanjem crkve te samostana), a osobito su angažirani u višednevnoj pripravi i održavanju proslave blagdana svetog Antuna Padovanskog za desetke tisuća hodočasnika. Tijekom putovanja iz Osijeka u Pleternicu duhovni voditelj zahvalio je za milosno zajedništvo predvodeći duhovni program i upoznajući s ciljem pohoda na spomendan sv. Marte. Pjevane su marijanske pjesme, a krunicu su predmolili članovi Veronikina rupca čija je predsjednica upriličila duhovnu meditaciju i predmolila molitvu „Gospi od suza“ pape Ivana Pavla II.

Misu u pleterničkoj crkvi je, uz orguljsku pratnju Ivke Kaurinović i liturgijsko pjevanje zbora samostana Sv. Križa, predvodio fra Slavko Milić, podsjećajući u propovijedi na spomendan sv. Marte čije je radišno služenje hvalevrijedno kao i služenje koje većina hodočasnika čini u svojemu poslanju u vjerničkom zajedništvu i obiteljskom životu, osobito svjedočko služenje u ljubavi potrebitim korisnicima „Veronikinog rupca“, napominjući kako „u služenju valja mudro naći pravu mjeru i vrijeme za rad, posluživanje i molitvu“.

Dobrodošlicu u Požešku biskupiju, Župu sv. Nikole biskupa i svetište Gospe od suza izrazio je vlč. Antun Ćorković, župnik i upravitelj svetišta, upoznajući pedesetak Osječana s poviješću župe, komunističkim mučeništvima u ovomu kraju te sa svetištem nazvanim „hrvatska Siracusa“. Naime, utemeljenjem Požeške biskupije 1997. godine i zauzimanjem prvog požeškog biskupa mons. dr. Antuna Škvorčevića hodočastilište u Pleternici je 31. kolovoza 2005. godine proglašeno biskupijskim, a na blagdan Gospe od suza, zadnje kolovoške večeri, ovdje se sabire više desetak tisuća Marijinih štovatelja koji se pripravljaju devetnicom. „U jubilarnoj 50. obljetnici Gospe od Suza otvorenje proslave počelo je 23. kolovoza 2005. godine euharistijskim slavljem kojeg je predvodio požeški biskup, a na kojem je sudjelovao i rektor Svetišta Gospe od Suza iz Siracuse msgr. Michele Giansiracusa. U svečanoj procesiji nošen je moćnik sa suzama, obrisanim s Gospina lika 1953. godine u Siracusi… Povezanost Siracuse i Pleternice potvrđena je 27. kolovoza 2005. godine središnjim euharistijskim slavljem, na kojem se, iste večeri, okupilo oko 20 tisuća vjernika, a koje je predvodio nadbiskup Siracuse Giuseppe Costanzo. Požeški biskup predstavio je novi lik Gospe od Suza, donešen iz talijanske Siracuse, u koji je ugrađen komadić platna natopljen Gospinim suzama obrisanim s njezina lika 1953. godine i svetište danas ima djelić dragocjenog sirakuškog moćnika“, kazao je župnik Ćorković.

Hodočasnicima je omogućeno da dotaknu „rukom i srcem“ moćnik ugrađen u oltarnu sliku sa likom Marije, a nakon blagoslova i zajedničke pjesme „Rajska Djevo“ put je nastavljen u Cernik gdje je doček u samostanu i crkvi Sv. Petra, ap., priredio fra Josip Vukoja, OFM, gvardijan i župnik cerničke župe Sv. Petra apostola. Uz njegovo vodstvo razgledana je crkva i bogata biblijsko-arheološka muzejska izložba u dvije dvorane, sabrani su molili u samostanskom klaustru i crkvi (molitvu Oče naš predmolio je dječak Mijo Šomoljanski), priređeno je druženje uz okrijepu u samostanskom prostoru, a u crkvi je održan križni put (na tekst fra Bonaventure Dude). Zahvalno je hodočašće ujedno bio oproštaj sa fra Slavkom Milićem koji iz Osijeka odlazi 22. kolovoza na službu župnika Župe sv. Josipa radnika u Vukovaru (Borovo naselje) te upoznavanje sa fra Josipom Vukojom, koji dolazi na službu župnoga vikara u osječku Župu sv. Obitelji. Nevenka Špoljarić

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*