Trodnevnica u čast bl. Majke Terezije završena u Osijeku

OSIJEK  – U franjevačkoj crkvi sv. Križa u osječkoj Tvrđi večernjim euharistijskim slavljem 21. veljače završena je trodnevnica u čast bl. Majke Terezije. Molitveno-slavljenički susreti, održani devetu godinu uz “Dane Majke Terezije u Osijeku”, uveličani su poticajnim tekstovima i molitvama iz prvoga molitvenika “S blaženom Majkom Terezijom u molitvi”, objavljenog potkraj 2014. u izdanju Karitativnog fonda UPT “Ne živi čovjek samo o kruhu” Đakovo.

Prve je večeri program započeo pobožnošću križnog puta uz poticajna razmatranja Majke Terezije iz Kalkute koje je u molitvenik sabrao i priredio don Frok Zefiq, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, a nastavljen je misom u 18 sati s propovijedi nadahnutom riječima i svjedočenjem blaženice o temi “Tišina – šutnja; plod tišine je molitva”. U petak je poslije križnoga puta i litanija poniznosti u molitvi Majke Terezije tema propovijedi bila “Plod molitve je vjera; plod vjere je ljubav”. Završne večeri nakon molitve krunice, fra Svetislav Stjepan Krnjak, vikar i ekonom Franjevačkog samostana u Osijeku, na misi je propovijedao o temi “Plod ljubavi je služenje; plod služenja je mir”.

Trodnevnicu je, uz Krnjaka, vodio fra Slavko Milić, definitor i gvardijan, a suslavio je vlč. Vladimir Mikrut, svećenik u miru. Zborovi Župe sv. Josipa iz Josipovca i crkve Sv. Križa u Osijeku pjevanjem prigodnih skladba uz tamburašku pratnju i orgulje pridonijeli su svečanom duhovnom ugođaju i pokorničkom korizmenom ozračju tijekom trodnevnice kada su vjernici putem meditativnih sadržaja blaženičine ostavštine potaknuti na vlastito promišljanje. U propovijedima se čulo kako je Majka Terezija plodonosno, misionarski donosila Boga čovjeku, najranjivijima, siromašnima i bolesnima, a njih je donosila Bogu te je upravo korizma trenutak kada vjernik valja pojačano potvrđivati ljubav prema Bogu i čovjeku.

“Dane bl. Majke Terezije u Osijeku” tradicionalno organizira Zajednica Albanaca Osječko-baranjske županije uz vodstvo Matea Perolija i potporu Katoličke udruge “Veronikin rubac” s predsjednicom Marijom Šešom. Nevenka Špoljarić

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*