Mjesec hrvatske knjige u „Veronikinom rupcu“

OSIJEK  – U Mjesecu hrvatske knjige Katolička udruga za pomoć starijim i nemoćnim osobama „Veronikin rubac“ u Osijeku 26. listopada predstavila je 25. dopunjeno izdanje knjige „Hrvatski zavjetni križ“ franjevca i povjesničara Svetislava Stjepana Krnjaka, OFM, koje je, uoči večernje mise, održano u dvorani Franjevačkog samostana sv. Križa.

Zbog pandemijskih okolnosti i pridržavanja epidemioloških mjera nije održana svečanost na Malu Gospu kada je knjiga izišla iz tiska uz autorov 80. rođendan, već sada skromno za članstvo u Mjesecu hrvatske knjige uz kraći susret s autorom Krnjakom, vikarom i ekonomom Franjevačkog samostana u Osijeku. Susret je molitvom otvorila Marija Šešo, predsjednica Veronikinog rupca, a autora i knjigu je predstavila Nevenka Špoljarić, članica Udruge, istaknuvši kako je knjiga posvećena papi Ivanu Pavlu II. izišla iz tiska 2004. godine i u trima cjelinama tematizira istraživanja o početcima primanja kršćanstva u Hrvata, značenje krštenja u životu pojedinca te potiče obnovu krsnoga zavjeta, posebice molitvu u obitelji „kućnoj Crkvi“ i molitvu u Domovini. Knjiga je, kako je autor razložio, nastala ponajprije iz skupljenih katehetskih materijala za vjeroučenike koji su se spremali za sakrament svete potvrde, a danas je štivo koje čitaju sve generacije.

„Knjiga je tematiziranjem križa na svojevrsni način znakovito povezana i sa Udrugom jer članovi, poput Šimuna Cirenca, pomažu nemoćnima i starijima nositi križ bolesti, teškoća i usamljenosti donoseći Isusovu ljubav kroz oblike potpore pa i čitanjem tekstova, zajedničkom molitvom ili pratnjom na misu, baš ovdje u crkvu Sv. Križa u Tvrđi. Hrvatski zavjetni križ proširuje znanje o duhovnosti križa i o temelju hrvatske vjere, nudi povijesna, arheološka, lingvistička, domoljubna, duhovna i lirska vrela koja osvjetljavaju kršćanski identitet i svijest o pripadnosti Hrvata kršćanstvu i njihovu kulturološkom prinosu rastu duhovne misli“, rekla je Špoljarić, dok je Šešo zahvalila autoru Krnjaku za knjige darovane članstvu kazavši kako sadržaj nama nudi put u sjećanje, a za mlađe je vrijedna ostavština napisana s puno ljubavi.

Tiskovina je objavljena u nakladi katoličkog publicista i književnika Mladena Lojkića te sunakladnika Matice hrvatske – ogranak Bjelovar. Srebrni jubilej knjiškoga izdanja bio je prigoda podsjetiti kao je Krnjak ovom i drugim tiskovinama ušao u Hrvatski biografski leksikon (Zagreb, Leksikografski zavod Miroslav Krleža) te u Leksikon Podunavskih Hrvata – Bunjevac i Šokaca (Subotica, Hrvatsko akademsko društvo). Krnjak šest godina živi u Osijeku gdje je uz samostansku službu ispovjednik, a Osijek ga je upoznao i kao donatora. Naime, nedavno je održan Festival Ars Sacra i u Muzeju Slavonije otvorena je izložba Hereditas sancta – izbor iz sakralne baštine u okviru koje je izložena Zbirka svetih sličica, dar patera Krnjaka, sastavljena od 1800 sličica raspoređenih u 11 albuma, koje Muzej još uvijek stručno obrađuje u Odjelu umjetničkog obrta. Nevenka Špoljarić

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*